De beste tips & tricks van Pieter Pot én onze community voor een leven zonder plastic afval

De beste tips & tricks van Pieter Pot én onze community voor een leven zonder plastic afval

Plasticvrij(er) leven. Het lijkt haast onmogelijk als je let op hoeveel plastic er om je heen gebruikt wordt. Bij bijna alles! Toch is er een groeiende beweging van mensen en ondernemers die het mogelijk maakt én zelf doet. Tijdens #meiplasticvrij delen we de beste tips & tricks van Pieter Pot, aangevuld door onze community. Door jou dus. Doe je mee?

Direct door naar de tips over:

We snappen dat jij waarschijnlijk al lang je eigen boodschappentas meeneemt, dus we gaan een stapje verder. Van herbruikbare wattenstaafjes (say what?) en foodhuggers tot wasstrips en hervulbare koffiecupjes. Zo maken we deze maand samen een kort ‘handboek voor een plasticvrij(er) leven´.

Deel jouw tip en maak kans op een plasticvrije goodiebag
Heb jij een goeie tip? Deel het met ons via Instagram of Facebook. Tag Pieter Pot en gebruik #meiplasticvrij. Eind mei verloten we goodiebags met producten waarmee plasticvrij leven gemakkelijker wordt.

Een maand zonder wegwerpplastic? Het begon in België

#meiplasticvrij is een burgerinitiatief uit België. Daar startten helden Ineke van Nieuwenhove, Anne Wislez en Maria Meulders deze campagne om iedereen bewust te maken van de impact van ons plasticgebruik op het milieu. En vooral om je te inspireren en te tonen welke alternatieven er zijn.


Showing by doing

De opzet is simpel: allemaal één maand ons gebruik van wergwerpplastic verminderen. Zo besparen we samen niet alleen bergen plastic afval, maar laten we tegelijk bedrijven en winkels zien dat hun aanbod best zonder plastic kan. En ‘inspireren’ we overheden om nieuwe wetten door te voeren die bijdragen aan minder plastic. #fingerscrossed

Pieter Pot x #meiplasticvrij

Een perfecte match met Pieter Pot. Want wij willen laten zien dat je boodschappen kunt doen, zonder dat je (plastic) verpakkingen koopt. Zo bespaarden we samen met jullie al meer dan 2,5 miljoen verpakkingen. Laten we daar nog een potje meer van maken:

Pieter Pots handboek voor een plasticvrij leven:

Plasticvrij eten en drinken

  1. Gebruik een bijenwasdoek in plaats van plastic folie. Dit is een katoenen doek gemaakt van bijenwas en jojoba-olie. Je kunt hem gebruiken om eten vers te houden doordat het een conserverende werking heeft. Zo’n doek gaat gemiddeld een jaar mee.
  2. Krijg routine in het meenemen van zelfgemaakt ontbijt, lunch en snacks als je op pad bent. Zo kom je niet in de verleiding om in plastic verpakt eten of drinken te kopen gedurende de dag. Bovendien eet je hierdoor waarschijnlijk veel gezonder. Even googelen brengt je al gauw naar enorm veel gemakkelijke lunchrecepten.
  3. Bewaar dan gelijk altijd een herbruikbare koffiebeker in je tas. Wij zijn zelf van de KeepCup.
  4. Al van de keukenrol van The Good Roll gehoord? Ingewikkeld? Ja, in gerecycled keukenpapier in plaats van plastic.
  5. Nu de zomer eraan komt. Simpel & effectief: ijs uit een hoorntje in plaats van een bekertje. Bespaart een wegwerpbekertje en -lepeltje.
  6. Ketchup uit een potje - Veel mensen zweren bij ketchup van Heinz. Bij ons komt Heinzketchup in een potje. Wist je dat wanneer je voor boodschappen kiest in onze herbruikbare potten, je jouw CO2-footprint verkleint?
  7. Baking soda in een potje. Ja, dat kan ook. En het is ook nog eens extreem veelzijdig. In een eerder blog gaven we 5 baking soda-tips.
  8. Gebruik een houten snijplank! Hout is antibacterieel en je messen blijven langer scherp. Plastic snijplanken laten minuscule deeltjes los die in je eten terecht komen, dat wil je niet.
  9. We moeten het even over thee hebben. Veel theemerken gebruiken plastic om de zakjes af te sluiten. Het grootste gedeelte van de zakjes vergaat op de vuilnisbelt, maar dat plastic uiteraard niet. Koop daarom losse thee en maak gebruik van een thee-ei.
  10. Ga voor pannen zonder plastic ‘anti-aanbaklaag’. Er bestaan mooie alternatieve van staal of gietijzer met of zonder emaillelaag.
  11. En koffie dan? Vooral bij de koffiecups is veel verschil te maken. Deze bestaan veelal uit een combinatie van aluminium en plastic. Inmiddels zijn er 100% afbreekbare koffiecups. Gelukkig! En - misschien wel nog beter - zet koffie met een Italiaans koffiepotje (niet te verwarren met een percolator, google het maar).
  12. Serveren ze op jouw werk koffie uit plastic bekertjes? Dan wordt het tijd voor een eigen mok (met foute foto).
  13. Maak je eigen soya-, amandel- of havermelk.
  14. Neem een eigen bakje of zakje mee naar de markt, kaasboer, slager, groentenboer en supermarkt.
  15. Start een moes- en/of kruidentuintje in de tuin of op het balkon. Zo pluk je alleen de verse kruiden die je nodig hebt en bespaar je verpakkingsmateriaal.
  16. Geen zin om koken en in the mood voor een afhaalmaaltijd? Kies dan voor afhalen in je eigen bakjes. Liever laten bezorgen? Geef dan aan dat je geen (plastic) bestek wilt ontvangen.
  17. Een van de meest nutteloze verpakking is dan misschien wel het waterflesje. Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit en bijna overal beschikbaar. Neem daarom altijd een hervulbare drinkfles mee.

En, last but not least, al het eten en drinken bij Pieter Pot komt in glazen herbruikbare potten. Die zijn 100% plasticvrij en kunnen we tot wel veertig keer hergebruiken. Als je glazen potten zo’n tien keer hergebruikt is het al duurzamer dan plastic wegwerpverpakkingen. Glas is oneindig en 100% recyclebaar.

Plasticvrije persoonlijke verzorging

  1. You just saved the planet from up to 1000 cotton swabs - dat staat op de verpakking van het herbruikbare wattenstaafje van LastObject. Meer hoeven we bijna niet te zeggen: gebruik het wattenstaafje, maak schoon en herhaal.
  2. Is dit alternatief toch niks voor jou? Ga dan voor de bamboe wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes zijn gemaakt van duurzaam bamboe en katoen. 100% biologisch afbreekbaar en geschikt voor bij het GFT-afval.
  3. Handen wassen doe je met handzeep. Dat deden we toch altijd al? Where did it go wrong? En ja, scheren doe je met scheerzeep ;)
  4. Tandpastatabletten - Ja, je leest het goed: een tabletje! Een geweldig idee van Smyle. Elk tablet is goed voor één tandenpoetsbeurt. Op deze manier heb je altijd de perfecte hoeveelheid en voorkom je restjes die je al wurmend uit je tube probeert te krijgen. Een potje tandpasta-tabletten bevat ongeveer 100 tabletten en staat gelijk aan bijna twee tubes tandpasta.
  5. Wil je gelijk je hele tandenpoetsritueel verduurzamen? Kijk dan ook eens naar de biologisch afbreekbare bamboe tandenborstel van The Bamboo Brush Society. (afbeelding)
  6. Plasticvrij douchen! Behalve dat shampoo vaak in een plastic fles zit, bevatten vele shampoos ook microplastics die via je afvoerputje zo de natuur in spoelen. Een shampoobar - een ouderwets zeepblokje dus, maar dan met verzorgende ingrediënten - is daarom de perfecte, duurzame oplossing. Zo’n bar staat gelijk aan 90 tot 110 wasbeurten, waar 4 flessen shampoo tegenover staan. Wow! Wil je volledig plasticvrij douchen? Kijk dan ook eens naar de conditionerbar en de bodybar. En op vakantie neem je natuurlijk ook eigen shampoo- en zeepbar mee. Zo hoef je geen gebruik te maken van de plastic mini’s.
  7. En oh ja: je hoeft je haar niet iedere dag te wassen. Beter zelfs van niet.
  8. Wel eens gehoord van no poo? Dat betekent dat je je haar wast zonder shampoo. Dat kan met verschillende huis, tuin en keukenmiddeltjes zoals kikkererwtenmeel, roggebloem, klei of zelfs alleen water.
  9. Het merendeel van scrubs bevat microplastics? Dat wil je niet op je huid maar ook niet in het rioolwater. Gebruik gewoon een cleanser (vaste vorm) en een washandje voor een milde scrub zonder plastics.
  10. Wist je dat azijn je haar heel zacht maakt en geschikt is als conditioner? Doe dit alleen in de puntjes en spoel het niet uit. Zodra het opdroogt trekt ook de geur weg.
  11. Maak je eigen deodorant van baking soda. Of - als je dat net iets te veel moeite vindt - je kunt ook gewoon plasticvrije deo kopen.
  12. Gebruik toiletpapier van de good roll, deze rollen zijn namelijk verpakt in papier in plaats van plastic.
  13. In een leven worden per persoon gemiddeld 10.000 menstruatieproducten gebruikt om vervolgens in de prullenbak te worden gegooid. Dat zijn een hoop volle prullenbakken. Dat kan anders: zo zijn er menstruatiecups. Maar ook wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes of tampons.
  14. Al die wegwerpdoekjes om je gezicht schoon te maken. Zeg daar maar dag tegen. Of eh…nou, dat hoeft dus niet meer. Door wasbare gezichtsreinigingsdoekjes of wattenschijfjes te gebruiken van To Jungle. Draag je graag (waterproof) make-up? Met een beetje kokos- of amandelolie veeg je dit weg met alle gemak. Vervolgens verwijder je de vettigheid met een gezichtsreiniger in vaste vorm.
  15. Gebruik een Zonnebrandstick: die zit in een kartonnen huls en is oceeanvriendelijk, palmolievrij, 100% plasticvrij én gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Plasticvrij schoonmaken en huishouden

  1. Natuurazijn in herbruikbare glazen fles. Te gebruiken als een zeer veelzijdig schoonmaakproduct in huis, tuin en keuken.
  2. Was je kleding met wasstrips. Hiermee neem je niet alleen afscheid van plastic flessen voor jouw wasmiddel, maar het is ook nog een stuk lichter in vervoer. Dat bespaart CO2 en het is ideaal om mee te nemen op reis.
  3. Of maak wasmiddel van zeepnootjes. Het alternatief voor chemisch en synthetisch (vaat)wasmiddel. Ideaal voor mensen met een gevoelige huid, want ze bevatten geen toevoegingen en zijn 100% puur. Daarnaast zijn ze nog een stuk goedkoper, met 20 kilogram kun je tot wel 4000x wassen. Je gebruikt de wasnoten in stoffen zakken waardoor en geen enkel plastic aan het wassen te pas komt.
  4. Baking soda in een potje. Niet alleen voor bakken, maar juist voor in het huishouden; extreem veelzijdig. In een eerder blog gaven we 5 baking soda-tips.
  5. Schoonmaakmiddelen in tabletvorm van Skosh. Allesreiniger, glas- en spiegelreiniger en sanitairreiniger, ze zijn allen beschikbaar in tabletvorm. Met deze tabletten vorm je 500 ml kraanwater om in een schoonmaakmiddel. (afbeelding)
  6. Met vlekkenzeep heb je geen middeltjes uit plastic flesjes nodig om (vet)vlekken uit je kleding, tafellaken of andere soorten textiel te halen.
  7. Gebruik afwaszeep in plaats van plastic afwasmiddel. Simpel en geniaal. Masseer het blok afwaszeep met je natte afwasborstel of sponsje en boen je vaat met gemak blinkend schoon.
  8. Het luffa-sponsje is vrij van (micro)plastic. Afkomstig van de Luffa-plant en daarom 100% biologisch afbreekbaar. Perfect om mee af te wassen en schoon te maken.
  9. Gebruik een biologisch afbreekbare sponsdoek voor het schoonmaken van de keuken en badkamer. En je kunt hem ook gebruiken voor ramen en spiegels.
  10. Ontvang jij nog huis-aan-huis-blaadjes verpakt in plastic? Wist je dat deze folders digitaal te zien zijn in bepaalde apps? Nee-nee-sticker nodig; misschien is dit wat voor je ;)?


Plasticvrije kinderen (uuh, niet de kinderen zelf natuurlijk)

  1. Geef kinderen (tweedehands) houten speelgoed dat nog generaties lang mee kan gaan.
  2. Koop tweedehands speelgoed. Al die nieuwe spullen. Je. Hoeft. Ze. Niet. Te. Kopen.
  3. Maak speelgoed van afval.
  4. Inpakken van cadeau’s doe je uiteraard niet in plastic. Maar denk aan verpakking in een oud sjaaltje, krantpapier. Krijg je een cadeau in mooi pakpapier? Pak het dan voorzichtig uit en hergebruik het.
  5. Wasbare billendoekjes voor baby’s. Je hoeft nooit mis te grijpen, want je hebt ze altijd in huis. En als je dan toch bezig bent, koop gelijk wasbare luiers. We vertellen er alles over in ons blog Duurzaam je baby verschonen? Het kan!
  6. Kies voor groeiconfetti (bio-afbreekbaar met zaadjes).
  7. Maak je eigen feestvlaggetjes van oude lapjes stof. In de onderstaande DIY-video zie je hoe je dat kunt doen.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment