Onze duurzame buren

Onze duurzame buren

Pieter Pot maakt niet in z'n eentje de wereld een stukje mooier. PackBack, EcoEuros, Beat the Bag en Polytential zijn stuk voor stuk Rotterdamse, duurzame initiatieven met een gedeelde ambitie: de bult plasticafval bestrijden. In teken van World Earth Day nemen we een kijkje bij onze duurzame buren en zetten we ze in het zonnetje.

PackBack

Je herkent het wel: je hebt eten besteld, het smaakte heerlijk, maar dan al die verpakkingen. PackBack, een startup, wil iets doen tegen al die verpakkingen. Zij bedachten de herbruikbare maaltijdbakjes voor een circulaire take away en delivery. Hoe gaat het in z’n werk? Je bestelt jouw eten via Thuisbezorgd, Deliveroo of een aangesloten restaurant. Bepaal de maat van jouw herbruikbare bakje en betaal een klein beetje statiegeld voor de herbruikbare verpakking. Als je klaar bent met eten, scan je de QR-code op de verpakking en kies je zelf waar en wanneer je de herbruikbare verpakking terug inlevert. Wanneer PackBack de verpakking ontvangt, krijg je jouw statiegeldtegoed weer terug. Daarna zorgt PackBack voor een goede reiniging van de herbruikbare verpakkingen en levert ze terug aan de restaurants. De verpakkingen van PackBack gaan wel 200 keer mee en je bespaart ook nog eens CO2! Mocht de herbruikbare verpakking onbruikbaar zijn na enige tijd, dan wordt de verpakking gerecycled tot nieuw materiaal. Dat is nog eens spectaculair circulair! PackBack heeft ondertussen al 2.854 verpakkingen bespaard.

EcoEuros

Ben jij wel eens voorbij een EcoEuro-machine gelopen? Het is een blauwe machine die je tegenkomt langs reistrajecten van het Rotterdamse metronetwerk. Een slim en kostenbesparend systeem dat het verzamelen van rondzwervend plasticafval in metrostations gemakkelijk én leuk maakt. Lever jouw lege blikjes en flesjes in en ontvang als beloning een groene kortingsbon ter waarde van €0,15. Loop je daarna toevallig langs een aangesloten koffietentje voor een lekkere bak koffie? Lever dan gelijk jouw kortingsbon in. Naast koffietentjes zijn er nog veel meer inleverpunten, zoals bloemisten en pizzeria’s. Je kan ook jouw kortingsbon doneren. Denk bijvoorbeeld aan Diergaarde Blijdorp. Ook zij kunnen het goed gebruiken in deze tijd. Zoals je leest zit EcoEuros alleen gevestigd in Rotterdam. “Uitrollen is onze ambitie. We zijn op dit moment in gesprek met locaties als universiteiten en sportverenigingen" meldt Chong Hu van EcoEuros. Dus wie weet kom je de EcoEuro-machine binnenkort op andere locaties tegen in Nederland! En vergeet niet: als jij jouw lege flesjes en blikjes inlevert, draag je bij aan een schone omgeving, een circulaire afvalketen en de lokale economie.

Beat the Bag

De naam zegt het al: weg met alle plastic tasjes! Beat the Bag vermindert het gebruik van plastic tasjes en maakt van oud promotiemateriaal nieuwe, hoogwaardige, herbruikbare tassen. Het initiatief komt van VerdraaidGoed. Zij wonnen in 2015 de wedstrijd ‘Geef plastic de Zak!’. Deze wedstrijd stond in het teken van het beste idee voor een plastic-tas-loos Rotterdam. Sindsdien bieden zij bedrijven aan om hun restmaterialen om te toveren tot tassen en hoezen. Beat the Bag werkt vanaf het begin samen met de Talentfabriek010. De Talentfabriek010 is een sociale werkplaats die de herbruikbare tassen met liefde maakt. Beat the Bag is dus 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% lokaal. Wil jij bijdragen aan een plastic-tas-loos Rotterdam? Kijk dan op de website van LoopedGoods en koop zo’n supervette herbruikbare tas. De teller staat al op 6.325.000 bespaarden plastic tassen!

Polytential

Maar hoe zit het met het recyclen van plasticafval tot een nieuwe, sterke grondstof? Bij het recyclen van plasticafval vermindert de zuiverheid en de kracht van de nieuwe grondstof. Het maken van een nieuw, sterk materiaal van plasticafval is dus best een ingewikkelde klus. Maar daar heeft Polytential iets op bedacht! Zij hebben een data gedreven, zelflerende machine ontwikkeld. Met deze machine analyseren en scannen zij versnippert plasticafval. De machine onderscheidt de plastic snippers op soort en kleur. Vervolgens vangt een uitneembaar bakje de snippers op. Daarna zijn de plastic snippers klaar voor hergebruik. Dit proces is helemaal geautomatiseerd en zorgt ervoor dat het recyclen van plasticafval mogelijk is zonder het verlies van kwaliteit. Dat is lekker!

Potje lekker bezig!

Zo zie je maar dat er veel mooie, creatieve initiatieven zijn voor het tegengaan van die groeiende bult plasticafval. Net als wij, maken onze duurzame buren van duurzame keuzes ook gemakkelijke keuzes. Verpakkingsvrij is niet moeilijk, maar juist gemakkelijk én leuk. Wij maken verpakkingsvrije boodschappen de norm. En door samen te doen, maken we de wereld steeds een stukje mooier. Met elkaar zorgen we ervoor dat die plasticafval bult niet verder groeit.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment