Onze impact

Die berg met afval op onze planeet? Die is nu wel groot genoeg. Het is tijd om een eind te maken aan al dat afval, te beginnen met de onnodige verpakkingen van je dagelijkse boodschappen. Gelukkig kan dat met onze herbruikbare potten en een handig retoursysteem.

Pieter Pot boekt zo concrete duurzame resultaten op twee manieren. We verminderen het aantal eenmalige verpakkingen én we voorkomen de uitstoot van CO2. Met Pieter Pot doe je inkopen met impact.

1. Een miljoen verpakkingen besparen

Een belachelijke hoeveelheid verpakkingsafval eindigt nu in rivieren, oceanen en op afvalbergen. Nederland en België gooien samen jaarlijks zo’n 30 miljard plastic verpakkingen weg. Dat is veel en ook onnodig. Bij Pieter Pot bestel je je boodschappen in circulaire herbruikbare potten, die we – als ze leeg zijn – weer mee terug nemen, wassen en opnieuw vullen.

Sinds onze start heeft Pieter Pot al meer dan 700.000 wegwerpverpakkingen overbodig gemaakt. En dat is pas het begin. In 2021 willen we minimaal 1 miljoen verpakkingen besparen.

Meld je aan

2. Veel minder CO2, elke bestelling weer

Elke keer dat je voor boodschappen in herbruikbare potten kiest, verklein je je CO2-footprint. Circulaire potten en flessen veroorzaken veel minder CO2-uitstoot dan producten in wegwerpverpakkingen. Hoeveel minder? Goede vraag. 

Het bezorgen van één herbruikbare pot stoot minder CO2 uit dan het bezorgen van een pak muesli (+20% CO2), een plastic fles ketchup (+157% CO2) en een wegwerp-pot mayonaise (+32% CO2).

Samen met Kennisinstituut Duurzaam Verpakken hebben we de CO2-footprint van onze volledige circulaire service doorberekend. Hierbij houden we rekening met de productie, al het transport en de schoonmaak van onze potten. Ook wegen we mee dat elke pot zeker 40 keer hergebruikt kan worden.

Eerlijk is eerlijk

We willen in elke vergelijking schoner zijn dan wegwerpverpakkingen, maar willen met onze cijfers ook net zo transparant zijn als onze glazen potten. Er bestaan verpakkingen van licht plastic, die in vergelijking nog iets minder CO2 veroorzaken dan glazen potten. Daarom werken we aan een nieuwe lichtgewicht pot van glas die nog lichter is en nog minder ruimte in beslag neemt, waardoor de CO2-uitstoot van het transport nog verder omlaag gaat.

Daarnaast werken we met PostNL, de duurzaamste vervoerder die in heel Nederland en Vlaanderen bezorgt met een wagenpark dat constant wordt vergroend.

3 redenen waarom potten schoner zijn

1. Een wegwerpverpakking recyclen kost meer energie en veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan het hergebruiken van een verpakking.

2. Een deel van wegwerpverpakkingen kan wel worden gerecycled, zoals bioplastic, recyclebaar plastic of karton. Maar dat kan lang niet met alle verpakkingsmaterialen. En recyclen kan helaas maar een paar keer.

3. Plastic en karton dat in aanraking komt met voedsel, moet verplicht uit nieuw materiaal bestaan. Daardoor is voedsel dus nooit uitsluitend verpakt met gerecycled plastic of karton. 

Meer weten over de cijfers van onze impact? Precies weten hoe we de doorberekening van CO2-uitstoot hebben gedaan? We delen ons onderzoek graag met je.

Meld je aan

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment