Onze blik op statiegeldblik

Onze blik op statiegeldblik

De statiegeldrevolutie zet door: in juli 2021 kwam er statiegeld op plastic flesjes, nu is per 1 april ook statiegeld op blik geïntroduceerd. Statiegeld op blik is een mooie stap, maar is het de oplossing voor een circulaire economie? Je leest hier onze blik op statiegeldblik.

Statiegeld op blik: dit moet je weten

Wat: verplicht €0,15 statiegeld op alle blikken van 3 liter of minder, per 1 april.
Waarom: A) minder zwerfafval in ons milieu. B) een groter percentage recycling. We produceren in Nederland jaarlijks 2,5 miljard blikjes.

Waar: Supermarkten groter dan 200m2 en bemande tankstations langs de snelweg zijn verplichte inleverpunten en hier krijg je je statiegeld terug. Alle overige verkooppunten zijn niet verplicht ook een innamepunt te zijn, dat is voor hen een vrijwillige keuze. Tevens mogen zij zelf bepalen om je statiegeld terug te geven of aan een goed doel te schenken.

Statiegeld als eerste stap richting een circulair verpakkingsproces

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Statiegeld op verpakkingen is een goede eerste stap richting een volledig sluitende retourstroom van verpakkingen. Het statiegeld op plastic flessen heeft er bijvoorbeeld reeds voor gezorgd dat er 50% minder plastic flesjes in het zwerfafval zijn beland.
Ingeleverde statiegeld verpakkingen worden ofwel gereinigd om her te gebruiken , zoals bij glazen flesjes bier, ofwel (deels) gerecycled, zoals bij plastic flesjes en blikjes.

Recyclen is minder duurzaam dan hergebruik

Blikjes zijn niet geschikt om te reinigen en hergebruiken, maar worden gerecycled. De ingenomen blikjes worden gesmolten tot het basismateriaal - metaal en aluminium - om vervolgens gebruikt te worden voor de productie van nieuwe blikjes. Metaal en aluminium zijn goed te recyclen en er gaat daardoor weinig materiaal verloren. Echter kost het recyclen veel energie. Daarom is dit minder duurzaam dan een herbruikbare verpakking die gewassen en opnieuw gebruikt kan worden. In het geval van bier kun je beter kiezen voor een herbruikbaar flesje dan een recyclebaar blikje (bron: MilieuCentraal).

Glas: het beste verpakkingsmateriaal voor hergebruik

Als we kijken naar geschikt materialen voor een herbruikbare verpakking, dan komt glas als beste materiaal uit de bus. Dit heeft een tweetal redenen

  • Glas is inert en daarmee ondoordringbaar voor gassen en vocht, waardoor het volledig geur-, kleur- en smaakloos blijft, ongeacht de inhoud. Elk ander verpakkkingsmateriaal wordt al snel aangetast door de de inhoud die met de verpakking in aanraking komt

  • Glas is zeer goed te reinigen. Bij elk ander materiaal ontstaan er al snel minimale krasjes, waar dan weer (micro) voedselresten in achterblijven en het niet door de voedselveiligheidseisen komt.

Dit is de reden waarom we bij Pieter Pot hebben gekozen voor glas als herbruikbaar verpakkingsmateriaal.

Conclusie: statiegeld is een middel, niet de oplossing

Statiegeld op blik is een sterk middel om zwerfafval te reduceren. Voor de circulaire economie is statiegeldblik echter niet de oplossing. Daarvoor dient gekozen te worden voor herbruikbare verpakkingsmaterialen in plaats van recyclebare verpakkingsmaterialen. Met Pieter Pot geven we hierin het voorbeeld door met de meest circulaire glazen verpakking te werken. Door jullie bestellingen blijven we impact en lawaai maken zodat andere grote partijen en de overheid ons gaan volgen!

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment