Doorgaan naar inhoud
PuurBezorgd wordt Pieter Pot! Lees er alles over in onze blog.
PuurBezorgd wordt Pieter Pot! Lees er alles over in onze blog.
Witloftaart met pindakaas

Witloftaart met pindakaas

Achtergrond

Hoor ik iemand 'Jakkie!' roepen? Ik was nog niet klaar, hoor: er gaan ook nog rozijnen doorheen 😊. Toch is dit al jaren een van onze favoriete recepten. Het is zowel pittig als zoet.

Ingrediënten

7 plakjes bladerdeeg
beetje olie of boter om te bakken
3 grote of 4 kleine stronkjes witlof
500 g gemengd of vegetarisch gehakt 
2 el pindakaas
2 tl sambal of meer al naargelang je smaak
50 g rozijnen
2 eieren
scheutje melk.
springvorm met een diameter van 25 cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ° Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht om te ontdooien.
  2. Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern. Was het witlof en laat uitlekken in een vergiet.
  3. Verwarm een scheutje olie of een klontje boter in een grote braadpan en als de olie of boter heet is, bak je het gehakt rul.
  4. Voeg het witlof toe en bak het tot het meeste vocht is verdampt.
  5. Voeg twee eetlepels pindakaas (of meer) toe en breng op smaak met zout, peper en sambal.
  6. Voeg de rozijnen toe en laat het geheel pruttelen tot al het vocht is verdampt.
  7. Leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen van de springvorm in. Bekleed de springvorm met de plakjes bladerdeeg en druk de randen zo op elkaar dat er geen open naden zijn.
  8. Vul de vorm met het witlofmengsel.
  9. Klop de eieren los met een scheutje melk en een beetje peper en zout en giet dit over de vulling. Zet de taart circa 40 minuten in de oven.

Restjes?

Niet zozeer restjes, maar wel zero waste is de optie om zelf bladerdeeg of hartigetaartdeeg te maken en in porties in te vriezen. Verder zou je kunnen experimenteren door het gehakt weg te laten of te vervangen door restjes rijst of aardappelblokjes. Uiteraard kun je de melk vervangen door een plantaardige optie of gewoon door water.

Ik heb me laten vertellen dat je de eieren kunt vervangen door 4 el maïzena of kikkererwtenmeel losgeroerd met 2-3 eetlepels water. Hiermee zou je twee eieren vervangen.

Vorig artikel Zoet-pittige notenmix
Volgend artikel Supersimpele, overheerlijke pasta