Doorgaan naar inhoud
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.
IJs van Onofrio

IJs van Onofrio

Dit recept is afkomstig van een Italiaanse kennis, Onofrio. Het is super! En je hebt er geen ijsmachine voor nodig.

Ingrediënten

8 el suiker
50 g fijngehakte amandelen (of andere noten)
2,5 dl slagroom
2 eieren (gesplitst)
mespuntje zout
vel bakpapier

Bereiding:

  1. Laat 6 el suiker op niet al te hoog vuur smelten in een koekenpan.
  2. Voeg de fijngehakte amandelen toe en laat het geheel karameliseren (kijk uit voor spetters).
  3. Giet het mengsel in een dun laagje op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  4. Klop ¼ l slagroom stijf.
  5. Klop in een andere kom de twee eiwitten met een mespuntje zout stijf tot ze wit en piekerig zijn.
  6. Klop de dooiers met de resterende 2 el suiker romig en roer de slagroom erdoor.
  7. Hak de gekarameliseerde noten fijn. Leg de stukken op een grote plank. Pak het grootste mes dat je hebt met je rechterhand beet (als je rechtshandig bent) en houd de punt van het mes met je linkerhand op de snijplank. Maak nu telkens op- en neerwaartse bewegingen met je rechterhand om de gesuikerde noten fijn te hakken. Voeg de gehakte gesuikerde noten toe aan het slagroommengsel.
  8. Spatel er tot slot de stijfgeklopte eiwitten door en schep het mengsel in een grote vriesdoos en plaats in de vriezer.
  9. Roer het elk uur even door.

Haal het ijs op voorhand uit de vriezer, anders is het te hard.

Restjes?

Voor dit ijs kun je verschillende noten of restjes noten gebruiken. Serveer met wat stukjes chocolade of banaan, of schenk er een kopje espresso overheen.

Vorig artikel Italiaanse walnotentaart
Volgend artikel Granola