Doorgaan naar inhoud
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.
Far (dikke pannenkoek)

Far (dikke pannenkoek)

Achtergrond

Een far is een dikke pannenkoek. Wij eten hem dikwijls als ontbijt, maar hij zou niet misstaan bij de koffie of als onderdeel van een lunch.

Ingrediënten

4 eieren
80 g suiker
125 g bloem
50 ml melk
boter of olie om de vorm in te vetten
snuf zout
1 appel
honing, ahornsiroop of pannenkoekenstroop

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Klop in een grote kom de eieren en de suiker tot een romig mengsel. Voeg de bloem toe en mix tot een egaal en glad beslag.
  3. Schenk de melk er scheutje voor scheutje bij en voeg tot slot een snuf zout toe.
  4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Meng ze grondig door het beslag.
  5. Vet een ronde (flan)vorm van 21 cm doorsnee in met boter.
  6. Schenk het beslag in de vorm en bak de far in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
  7. Snijd de far in stukken en serveer warm met honing of stroop.

Restjes?

Als je restjes ander meel hebt, kun je dit al dan niet gemengd met bloem ook gebruiken voor dit beslag. Het zal dan misschien wat zwaarder worden. Je kunt de appel ook weglaten en de far eten met bijvoorbeeld aardbeien of ander fruit dat je toevallig nog hebt liggen en misschien dringend op moet. Je kunt de honing ook vervangen door een restje jam en zelfs slagroom.

Je kunt uiteraard ook voor plantaardige melk kiezen.

Vorig artikel Broodpudding
Volgend artikel Bananensoep