Bananensoep

Bananensoep

Achtergrond

Dit recept komt uit mijn kookboek Van colakip tot stressballen en het is een van mijn favorieten. Dit moet je echt een keer proberen, hoe vreemd de combinatie ook lijkt. Beloofd?

Het is volgens mij een van de weinige recepten waarvoor ik niet alle ingrediënten kon krijgen zonder plastic. De fond komt uit glazen potten, maar de crème fraîche heb ik tot op heden nog niet in glas kunnen krijgen. De spekjes zou je met je eigen bakje bij de slager kunnen halen.

Ingrediënten

2 teentjes knoflook
2 el zonnebloemolie
3 el kerriepoeder
2 potten gevogeltebouillon of 1 l kippenbouillon
2 dl crème fraîche
2 grote bananen
125 g blokjes gerookt spek of vegaspeckjes
peper en zout
3 el fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. Pel de teentjes knoflook en hak ze grof. Verhit de olie in een soeppan en bak hierin op een matig hoog vuur het knoflook in circa een minuut tot het enigszins is gekleurd.
  2. Roer het kerriepoeder erdoor.
  3. Voeg 1 pot fond of een halve liter bouillon toe. Voeg de crème fraîche toe en breng aan de kook. Je kunt ook gelijk alle bouillon of fond toevoegen, maar het spettert minder als je de soep eerst mixt met de helft van het vocht.
  4. Snijd anderhalve banaan in plakjes en voeg deze toe aan de soep. Laat even afkoelen en pureer de soep tot een glad en romig mengsel.
  5. Voeg nu de tweede pot fond plus een gelijke hoeveelheid water (of de rest van de bouillon) toe en proef of er nog wat zout bij moet.
  6. Voor het serveren bak je de blokjes spek in circa vijf minuten uit.
  7. Verwarm de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over diepe, voorverwarmde borden en garneer met blokjes spek, enkele plakjes banaan en fijngehakte peterselie.

Restjes?

De rooksmaak van de spekjes is echt onontbeerlijk. Ik heb deze soep ook gemaakt met groentenbouillon en vegaspeckjes, maar de originele versie is gewoon lekkerder.

En als je helemaal geen spekjes – al dan niet vegetarisch – wil toevoegen, of als je dat simpelweg niet in huis hebt, kun je wat geschaafde amandeltjes roosteren in een droge pan en dat eroverheen strooien, of de soep garneren met wat peterselie.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment