Doorgaan naar inhoud

Linzen-rijstschotel met venkel en witlof

Omschrijving

Een heerlijke weekendmaaltijd

Ingrediënten

150 g linzen
150 g zilvervliesrijst
2 venkelknollen
2 witlofstronken
4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes
(verse) tijm, oregano
olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
4 tl Ras el Hanout
100 g walnoten
1 el vloeibare honing
granaatappelpitjes

Bereiding

  1. Schenk 2 el olijfolie in een pan en verwarm deze met de gesnipperde ui en de Ras el Hanout.
  2. Voeg de droge linzen en de rijst toe en meng goed tot alles met een laagje olie is bedekt.
  3. Voeg 450 ml water toe en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Houd het wel een beetje in de gaten! Misschien moet er wat water bij, of zijn ze eerder gaar (zie tip).
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
  5. Halveer de venkelknollen en verwijder de harde kern. Snijd elke helft in drie of vier stukken.
  6. Halveer het witlof, verwijder de harde kern en halveer de helften nog eens.
  7. Verdeel de venkel, het witlof en de knoflook over een braadslee. Bestrooi met peper, zout en tijm en besprenkel met 2 el olijfolie.
  8. Zet de braadslee 15 tot 20 minuten in de hete oven. Schep af en toe om.
  9. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en meng er van het vuur af 1 tl Ras el Hanout en de honing doorheen. Laat afkoelen op een velletje bakpapier.
  10. Wanneer het rijstmengsel gaar is, roert u er 1 el oregano en wat zout doorheen.
  11. Verdeel eerst een laagje rijstmengsel over de borden en leg daarop de gegrilde groenten met het bakvocht. Garneer met granaatappelpitten en de walnoten en strooi er tot slot nog wat oregano overheen.

Tip?

Ik ben sinds kort de gelukkige eigenaar van een Hooimadam, een moderne variant van de hooikist. Nadat ik rijst 5 minuten heb laten koken, zet ik de pan in mijn hooimadam en na 40 minuten is alles gaar, heb ik geen aangekoekte bodem en heb ik weer wat energie bespaard.