Doorgaan naar inhoud
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.
Pieter Pot is aan het crowdfunden. Lees meer hier.

Brownies van zwarte bonen

Achtergrond

Gedroogde zwarte bonen – wat zijn ze mooi, hé - moet je een nachtje weken in koud water of 3 uur in warm water. Daarna moet je ze nog minstens 40 minuten koken, maar reken eerder op een dik uur. Eventueel zout voeg je pas aan het einde van de kooktijd toe, anders worden de bonen taai. Gekookte bonen kun je in porties invriezen, dus als je het gedoe van weken en koken wilt beperken, doe je dat in één keer met een grotere hoeveelheid.

Een portie is ongeveer 75 droge bonen per persoon. Uiteraard afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Als de bonen slechts een onderdeel van een gerecht zijn, is 80 g misschien al voldoende voor twee personen.

Bij zwarte bonen denk je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan een zoet gerecht, maar deze brownies zijn echt super. Voor dit gerecht moeten de bonen wel echt goed gaar zijn. Voor hartige schotels is het misschien lekkerder als ze nog wat bite hebben.

Ingrediënten

100 g gedroogde zwarte bonen
7 dadels, ongeveer 60 g
2 eieren
4 afgestreken lepels cacaopoeder
1 vanillepeul
3 tl bakpoeder
3 el gesmolten kokosolie
2 el honing of ahornsiroop
snufje zout
50 g hazelnoten

Bereiding

  1. Zoals gezegd, moet je de zwarte bonen eerst weken. Spoel de bonen af en zet ze 's avonds in een kom water, dan kun je de andere dag aan de slag. Een snellere methode is om ze drie uur te weken in warm water.
  2. Daarna kook je de bonen in schoon water. Ze moeten een paar centimeter onder water staan. Omdat de kooktijd vrij lang is, verdampt het water misschien sneller dan je denkt en je wil geen aangebakken bonen. Spiek dus af en toe om te kijken of ze nog vocht genoeg hebben. Houd een uur kooktijd aan, maar voel zelf of de bonen zacht zijn.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C
  4. Giet de bonen af en spoel ze kort onder de koude kraan. Meng in de keukenmachine de bonen met de eventueel in stukjes gesneden dadels (ik knip ze altijd met een schaar in stukjes), de eieren, het cacaopoeder, het bakpoeder, het merg van het vanillestaafje, het zout, de kokosolie en de honing. Laat de machine draaien tot je een mooi beslag krijgt. De bonen hoeven echt niet helemaal gepureerd te zijn. Je mag best zien wat je eet.
  5. Rooster de noten in een droge pan. Hak ze grof en meng ze door het beslag.
  6. Ik gebruik muffinvormen omdat ik die zo makkelijk vind, maar voor de echte brownies gebruik je een vierkante of rechthoekige ingevette vorm. Ook dit is allemaal niet zo heel belangrijk. Vul de vorm(en) en plaats deze 25 tot 30 minuten in de oven. Prik met een houten satéprikker in de koek. Als deze er droog uitkomt, zijn ze gaar.

Restjes?

Je kunt de hazelnoten vervangen door andere noten die je nog in huis hebt. Ook (gezouten) pinda's zijn lekker in dit gerecht. Heb je nog een stukje pure chocola liggen? Even grof hakken en door het beslag mengen. Geen noten in huis? Geraspte kokos of wat rozijnen kan ook. Een scheut likeur misschien? Of de rozijnen weken in de likeur en dan door het beslag roeren. Gewoon doen.

En als je de lege vanillepeul in een pot met losse suiker steekt, krijg je heerlijk aromatische suiker.