We eten in Nederland al oliebollen sinds het begin van onze jaartelling. Say what? Ja echt. De Bataven en de Friezen waren de eersten die de deegbollen maakten, als offer voor de goden. Het duurde nog wel even voor die vroege bollen evolueerden tot wat we vandaag als lekkernij eten. Pas in de 19e eeuw ontstond de oud- en nieuw traditie zoals we die nu kennen.
Nu nòg beter
En vanaf de 21ste eeuw zijn ze er ook verpakkings- en diervrije Oliebollen! Want wij helpen jou om samen met ons de feestdagen verpakkingsvrij door te komen. En dat begint natuurlijk met het innoveren van de echte klassieker. Maar welke ingrediënten heb je nodig voor zo’n plantaardige oliebol?
Ingrediënten
Wat heb je nodig?
- 500 ml lauwe amandelmelk (check ons verpakkingsvrije amandel- of havermelk recept!)
- 250 ml kokend water
- 2 el kristalsuiker
- 500 gr tarwebloem
- 14 gr gist
- 2 liter arachideolie
- 3 el poedersuiker
- 150 gr rozijnen
- 1 tl zout
Zo maak je het
1. Meng het water met de rozijnen
2. Meng de amandelmelk, suiker en gist samen.
3. Zeef de bloem.
4. Voeg het gistmengsel, de rozijnen en zout toe.
(Je kan het beslag in tweeën delen, zodat je bollen mèt en bollen zonder rozijnen maakt.)